Kattenluikje

Hoe leer je je kat door het kattenluikje te gaan? Voor de meeste katten geen probleem maar er zijn uitzonderingen. En dat had ik dus weer, een van mijn katten snapte het luikje niet en de andere was er bang voor. Dus ik moest steeds opletten of de katten naar binnen of naar buiten wilden. Dat vinden de katten allang prima ze maken het leven graag makkelijk voor zichzelf. Ik ken zelfs een katteneigenaar die dacht dat zijn kat het luikje niet snapte en die maandenlang braaf de deur open en dicht deed voor zijn kat tot hij er een keer achter kwam dat de kat ’s nachts wel gewoon door het luikje naar buiten ging.

Of je nu een slimme kat hebt die jou getraind heeft om de deur open te doen of een kat die het luikje echt eng vindt, er is een vriendelijke manier om het ze toch te leren. En dat houdt niet in dat je hem hongerig in de regen buiten laat staan onder het motto “hij moet het maar leren” of dat je de kat door het luikje heen gaat duwen. Ik lees wel eens op internet fora dat mensen dat laatste aanraden. Dat kan misschien bij sommige katten wel werken maar je kan je kat hiermee ook nog angstiger maken dus ik raad deze manier af. Dat gaan we dus anders doen. Het belangrijkste is is dat je het leerproces voor je kat makkelijker maakt door kleine stapjes.

Om te beginnen zet je het klepje van het katteluikje helemaal open met een stuk plakband zoals op dit plaatje.

luikje open

Nu is het voor de katten duidelijk dat ze hier naar buiten of naar binnen kunnen, en het is ook niet zo eng meer omdat het luikje niet tegen het kattelijfje aankomt als ze erdoor heen springen. Als dit goed gaat kun je het luikje langzaam stukje voor stukje wat lager laten zakken. Als het nog steeds niet lukt is het wel een goed idee om je kat er doorheen te lokken met wat lekkers. Haal eventueel het klepje tijdelijk helemaal weg.

Afhankelijk van hoe eng je kat het vindt kun je het laten zakken van het klepje in kleinere of grotere stappen doen. Dit proces kan wel een paar dagen of langer duren. Je kan het beter te langzaam dan te snel doen. Je hoeft er ook niet de hele tijd met je neus bovenop te zitten dus het kost jezelf niet veel tijd.

luikje half open

Het nadeel is nu dat ze aan de kant van het plakbandje juist lastiger erdoorheen kunnen. Ik heb daarom het plakbandje aan de binnenkant gedaan zodat ze in elk geval niet buitengesloten zouden worden. En voor het naar buiten gaan heb ik nog even portier gespeeld. Voor het naar binnen gaan heb ik de deur niet meer opengemaakt ook al vroegen ze erom, anders leren ze het ook niet. Als ze het erg moeilijk vinden kun je beter het klepje weer even wat hoger instellen. Je hoeft de katten verder niet te belonen met een snoepje (het mag wel) want ze willen graag naar binnen of naar buiten dus ze belonen zichzelf iedere keer als ze door het luikje springen.

Uiteindelijk is het plakbandje niet meer nodig, probleem opgelost!