Wijken voor druk

Het is prettig als je paard kan wijken voor druk. Je wilt bijvoorbeeld dat je paard een stapje opzij doet tijdens het poetsen, dat hij niet over je heen loopt als je bij hem in de stal staat of in de wei, en uiteindelijk is ook ons hele rijsysteem gebaseerd op wijken voor druk.

Als je je paard wilt leren om te wijken is het niet nodig om de druk te verhogen, je kunt dit ook met de clicker aanleren. Je gebruikt dan hele lichte druk en wacht gewoon af tot je paard reageert, reageert hij dan laat je de druk los en klikt. Daarna krijgt hij zijn beloning. Uiteindelijk zul je alleen nog klikken als hij snel reageert, maar hij heeft wel even tijd nodig om te leren wat je bedoelt.

Mijn paard Myrtle heeft heel snel geleerd om haar achterhand opzij te doen. De schouder opzij duurde een stuk langer. Ik heb wel eens letterlijk minuten staan wachten tot ze de goede kant op bewoog. Maar het resultaat loont de moeite, ze reageert nu op hele lichte signalen. Ik heb er heel veel plezier van in de dagelijkse omgang.